I augusti blir det sommarläger i Ljugarn för Barn från Zante

Planering inför sommarlägret 6-13 augusti påbörjad. Det är 18 barn som kommer för att få en positiv upplevelse i sina liv. 6 ledare/tolk kommer med barnen. Sammanställt lite exempel på info om barn som centret tar emot och hjälper, se bild till nedan. (Varning! Ingen lämpligt läsning för känsliga personer!) Under 2023 var det ett hundratal barn som togs omhand av centret och många kom till fosterhem.

15 medlemmar i föreningen besökte Familje supportcentret i Zante.  
Innehållsrika   dagar  med  ett  snövitt Lettland  vid  ankomst  till  Ventspils.  Besök  i  Zante  och centret,  men  även skolan,  biblioteket och  kulturcentret  

Snömoddigt så rutten blev ändrad

Planen var att besöka Kolka, men vi avstod 70 km denna väg

Väl mottagna på centret. 

Information om deras arbete och vilka typer av barn som kommer dit. Just nu bor 22 barn där.

Besök på skolan i Zante

2 av eleverna guidade oss runt i skolan, 120 barn i klass 1-9. En del av barnen på centret går i skolan

Klassrum

Modern teknik i lektionssalarna. Snyggt och prydligt, ingen åverkan, klotter och liknande.

Biblioteket

Även en besök i byns bibliotek hanns med.

Kulturhuset

Besök i kulturhuset, där de presenterade en stor bredd av olika kulturverksamheter, trots att byn bara har ca 475 invånare. Barn från skolan spelade o sjöng för oss

Glad Påsk!

Påskträden på plats hos alla beställare!

 Ett 25-30 tal medlemmar har i några veckor jobbat intensivt med att klippa *ulltussar, klä björkar, lasta grus och åka runt i Ljugarn och närliggande orter för att ställa ut 315+ påskträd. *vi har denna gång använt gotländsk ull som även är färgad på Gotland, lokalproducerat alltså, istället för fjädrar. Tack till alla som beställt träd, och därigenom hjälper oss hjälpa! 
Tack även till alla som gjort en insats för att genomföra denna aktivitet!


Björkhuggning

Påskträdshuggning i Lau

4 mars var vi 16 st "oldboys" som tillsammans högg och kapade till björkarna som skall bli årets påskträd. Efter drygt 2 timmars arbete i det vackra vårvädret hade vi ca 350 fina björkar på flaket. Passet avslutades med korvgrillning och gemenskap där det pratades om ditt o datt, många "världsproblem" löstes...

Efter jul kommer Påsk...

Så det är dags att beställa påskträd från oss igen. Överskottet går som alltid till de utsatta barnen på Familjestödcentret i Zante.

Vi kan leverera i Ljugarn med omnejd, samt Lau, När, Stånga, Hemse och Roma

GOD JUL & ETT GOTT NYTT ÅR!

Vi har fått en fantastisk respons i vår förening som nu varit aktiv i ett drygt år! Försäljningen av påskträd slog nytt rekord, för att inte tala om sommarens stora succé, Loppisladan vid Ljugarns Handels som även den slog försäljningsrekord! Allt detta innebär att vi nu kan planera inför ett sommarläger för barnen i Zante 2024! Vi hoppas på fortsatt stöd från Er!

Zante familjesupport- center i vinterskrud

Pepparkaksbak på centret

Barnen framför sånger o läser upp deklamationer 

Detta är en tradition, man måste göra något för att få sin julklapp

Hembesök hos äldsta invånaren i Zante, 95 år

Sängliggande sedan flera år, blev jätteglad för besöket och matkassen.

Ensamstående dam, 81 år

Tar tacksamt emot matkasse vid vårt besök.

Ett hus långt ute på landet, som sett sina bästa dagar.

Bakom en lada och ett annat fallfärdigt hus, krypande under buskar "hittade" vi detta hus.

Damen i huset bodde ensam här, 85 år 

Köket var det enda boendet i huset, spartanskt var endast förnamnet!

Verkligheten för många äldre i Zante-trakten

Som så många andra var hon glad o tacksam för matkassen hon fick. Trots sin knapra tillvaro förärade hon oss en kasse äpplen, som uppskattning för besöket! 

"Misson completed" för denna gång!

Omtumlande dagar med många upplevelser/människoöden, möten med barn och äldre, uppleva Centret och Aija & Co´s fantastiska jobb, och skratt.  (Samt 65 mil bilkörning och mycket färjeresor.) 

TUSEN TACK TILL ALLA SOM HJÄLPT OSS HJÄLPA!

Fantastisk respons på uppmaningen att göra en god gärning till Jul!

Vi har fått massor med saker till vår resa: kläder, skor, stövlar, gardiner, sängkläder, målarfärg, julklappar, stickade alster. Det blev fullt i bilen (10 kbm) som Städspecialisten lånade ut till oss utan kostnad. Insamlingen av pengar till matkassar inbringade ca 23.000:- totalt, varav hälften från försäljningen i ICA butikerna i omnejden och från swishinbetalningar. 2000€ överfört till supportcentret i Zante för inköp av matkassar till behövande familjer, som Aija & Co ombesörjer och delar ut

GÖR EN GOD GÄRNING!

Vi kommer även i år sälja matkassar till förmån för behövande barnfamiljer och pensionärer i Zante med omnejd, i Lettland. Mer info och hur Ni kan köpa se nedan.   Det går även att köpa matkassar i dessa affärer:  ICA Roma, ICA När, ICA Stånga och ICA Högbyhallen Hemse
Vill ni skänka julklappar eller kläder till barnen så kontakta oss via mail: info@lettlandshjalpen.se, senast 1 dec så vi kan ta med när vi reser dit 4 december.Succé Loppisladan

Tack till alla som skänkt saker och till alla kunder som fyndat i vår Loppislada i sommar!

Sommarens försäljning har slagit rekord i ladan, tack till de entusiastiska damerna som lyft Loppisladan till succé i sommar. Detta innebär att vi kan arrangera ett sommarläger för barnen från Zante i Ljugarn nästa sommar! Aija & Co på Centret ser fram emot att ge ett nytt gäng barn, denna möjlighet att få en upplevelse som ger dem glädje och framtidstro.

"Summercamp" i Tukums 2023

25 barn från kriscentret i Zante hade en veckas sommarläger utanför Tukums 1:a veckan i augusti.

Veckan finansierades med pengar från Lions Club Ljugarn i samband med klubbens avveckling. Undertecknad besökte och medverkade på lägret, som blev en lyckad och värdefull vecka för de utsatta barnen. Härligt att se dem "få vara barn" med många lekar och aktiviteter, både pyssel och sport av olika slag. Några bilder från veckan här. Foto: Stig Göransson

Succé för Loppisladan!

Härligt! Massor med besökare/kunder som besöker vår fina loppis på lördagarna. Ni bidrar till att vi kan ha ett sommarläger nästa sommar i Ljugarn för utsatta barn från Familjestödcentret i Zante Lettland.    Tack för att ni hjälper oss hjälpa!  PS. Ni kan även lämna saker till oss på torsdagar mellan kl 10-12 DS.

NU är Loppisladan öppen för säsongen!

Lyckad premiärdag!

Många glada köpsugna besökte oss redan första öppetdagen. Vi hoppas att sommaren fortsätter så. Öppet alla lördagar mellan Kl 10-14 (utom midsommardagen) fram till sista lördagen i augusti. Möjlighet att lämna in /skänka saker torsdagar mellan Kl 10-12. Tack för att ni hjälper oss hjälpa!

Snart öppnar vi Loppisladan!

VÄLKOMNA ATT BESÖKA LOPPISLADAN I LJUGARN

Öppet hela sommaren på lördagar, utom Midsommardagen. Kom och fynda, samt lämna prylar som ni vill skänka. Vi ses i sommar!! Ni hittar oss bakom Ljugarns Handel i Ljugarn.

Nya skyltarna på plats.

Den populära loppisen drivs nu vidare av Lettlandshjälpen Gotland, överskottet från försäljningen finansierar bl.a kommande sommarläger för utsatta barn från Zante Lettland

Möbeltältet uppsatt

Nu har vi monterat upp tältet och fyllt på med möbler inför öppningen 3 Juni.

Finbesök från Zante

Några bilder från Aija´s & Solvitas besök på Gotland

Aija och medhjälpare Solvita var inbjudna till Lett U Hjelpes välgörenhetsgala i Visby. Dagen därpå hämtade vi från Lettlandshjälpen (LH) dem för en utflykt. Första stoppet blev i Lojsta hos Oscar P som genom åren gjort 100 tals hjälpresor till Lettland. Det blev ett kärt återseende. Därefter ett besök på Närsholmen och raukarna i Folhammar Ljugarn. På kvällen hade styrelsen i LH ett trevligt samkväm tillsammans med Aija & Co i Ljugarn. Diskussioner bl.a kring läget på stödcentret och det stora behovet av hjälp till barn som far illa. Ett sommarläger för barnen är planerat 31/7 - 6/8 i Tukums. Sedan planerar vi för att återigen ha ett sommarläger barn från centret i Ljugarn -24.

Påskträd

Alla ca 300 påskträd på plats

 Tre dagars arbete i vinterväder kämpade dessa "grabbar" med att mota bort Kung Bore genom att placera ut årets påskträd. De ska pryda kundernas entréer några veckor i påsk, sedan tar vi hand om dem igen. Bra deal, kunderna får påskpyntat, vi gör jobbet och överskottet kommer barnen i Zante tillgodo!

Påskträd

Nu har vi tillverkat årets påskträd.

Nu har ett gäng av våra medlemmar huggit björkar och pyntat till fina påskträd. Även ungdomar från Stånga IF Bowling hjälpt oss med knåpjobbet. Om några veckor kommer vi att ställa ca 285 träd som är beställda. Tack till alla er som hjälper oss hjälpa genom att köpa påskträd! 

TUSEN TACK !

Vill rikta ett jättestort tack till alla Er som gjort en god gärning och bidragit till att underlätta för utsatta familjer i Tukums, Irlava och Zante i Lettland.

TACK TILL: Stånga Burs Pro. Syförening i Havdhem och privatpersoner som lämnat gåvor/julklappar och köpt matkassar. Hos ICA Sudrets livs blev 34 matkassar köpta  vilka Torgny packat med varor som vi hade med i bilen på resan till Lettland ihop med julklapparna.

TACK TILL: Alla Er som köpt matkassar i butikerna; ICA Närbodi, ICA Högbyhallen Hemse, ICA Malma i Stånga och ICA i Roma, 62 matkassar bidrog Ni med!

TACK TILL: Alla Er som köpt matkassar via swish direkt till oss, 45 matkassar bidrog Ni med!

TACK TILL: PICCO´s och Malmgrens i Visby som lämnade med ett gäng säckar med nya fina barnkläder till Centret i Zante

SÄRSKILT TACK till Dennis på Lundins bil som ställt en bra vinterutrustad bil till vårt förfogande!

Tack vare Er så har många familjer med barn och pensionärer fått ett välbehövligt tillskott inför julen


Bilder från julfesten för barnen på Centret

Reseberättelse från resan till Lettland V49

Första anhalten för lossning i Tukums Efter några mil på snöiga moddiga vägar (ingen snöskrapa/plog, endast saltning…) så var första stoppet för dagen ett boende för funktionsnedsatta i Irlava. Stort kramkalas för Oscar som varit där många gånger tidigare med hjälpsändning av hjälpmedel och förnödenheter. Div.julklappar och matkassar tog de tacksamt emot idag!  Andra stoppet för dagen var Kriscentret i Zante där säckar med barnkläder, julklappar mm lämnades. Vi fick information om läget på centret, 16 barn där för närvarande (en del var i skolan så vi fick inte träffa så många) Det var många av barnen som hade det jobbigt, och vara svåra att ha hand om, då de varit utsatta för tråkiga/tragiska upplevelser! (Sekretess på detaljer…) Så vår hjälp med b.la pengarna till matkassar var mycket välkommet för att underlätta för de drabbade o deras familjer. 

GOD GÄRNING!  Matkasseförsäljningen i  5 butiker, samt swish-gåvorna inbringade 21.000:- som kriscentret handlade varor för och packade matkassar vilka delades ut till behövande.
Några exempel på människor som fått ett behövligt tillskott inför julen.

Inköp av varor till matkassar

Tjernobylskadad pensionär

71 årig pensionär

80 årig pensionär

Tacksamma pensionärer

 Lettlandshjälpen Gotland          Vill Ni stödja föreningen så swisha gärna ett bidrag.
Box 21, 623 21  Ljugarn             Vill ni bli medlem så swisha 200:- uppge: Namn, e-post samt "Medlemsavgift"
E-post: info@lettlandshjalpen.se                     Bankgiro:   5915-8550                                          Swish: 123 672 94 53
www.lettlandshjalpen.se

Har Ni frågor om medlemsskap eller andra frågor / synpunkter sänd meddelande till oss här.